door Joris Boddaert
Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.
Bakeliet
Bovenstaande foto schoot ik begin deze maand. U ziet het vrolijke team van Bakeliet. Dit gloednieuwe café is gevestigd op de zuidoosthoek Nieuwe Binnenweg/Heemraadssingel. Gloednieuw? Neen, uiteraard niet als caféplek. Die is namelijk zo wat honderd jaar oud! Voorheen was daar café ’t Spinnewiel gevestigd. Dit bruine café was een begrip. De Engelse (of Schotse?) eigenaar Andy gooide echter in 2019 de handdoek. Drie Amsterdamse (!) mannen, dertigers en veertigers, kochten de inboedel en zij verbouwden de bruine kroeg in een hip, trendy café. Met dus ook een nieuwe naam. Waarom Bakeliet? Wel, dat is heel simpel uit te leggen: De leider van het groepje ondernemers, een zekere Frodo is altijd dj in 020 geweest. Wij allen weten dat de 78-toeren platen van bakeliet zijn gefabriceerd. Voilá!
De verbouwing heeft vele maanden geduurd. De jongelui openden Bakeliet in januari dit jaar, en half maart konden ze weer sluiten. Lekker begin! Enfin, in juni gingen ze voorzichtig weer open. En zowaar, de loop zat er meteen in. Ik woon vlakbij, en ik zie dagelijks veel jongeren in en rond het café. Rond? Ja natuurlijk. De Gemeente heeft immers voor heel veel terrasruimte gezorgd. Wel, heeft Bakeliet effe mazzel. Daar aan de Binnenweg zit je, met de Heemraadssingel nabij, op een prima, schaduwrijke plek. Ik heb er op een snikhete avond buiten met mijn Catrien gedineerd. Het eten smaakte lekker. Nu moet ik één ding aanstippen. De prijs/kwaliteit-verhouding van het voedsel dat geserveerd wordt, vind ik oprecht nogal matig. Nu ja, dat ga ik Frodo natuurlijk eerlijk melden. Dat móet ik doen, als erkend eetcafé-watcher.
Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.